Правосъдната министър Надежда Йорданова е поканена да се яви утре (8

...
Правосъдната министър Надежда Йорданова е поканена да се яви утре (8
Коментари Харесай

Цацаров покани Надежда Йорданова в КПКОНПИ, не предоставила копия на сигналите срещу Гешев

Правосъдната министър Надежда Йорданова е поканена да се яви на следващия ден (8 февруари) в КПКОНПИ поради инспекцията, която антикорупционната комисия стартира против основния прокурор Иван Гешев. 

От КПКОНПИ, която до 1 март ще се управлява от Сотир Цацаров, на 31 януари се самосезира по изказвания на Йорданова, че при нея са постъпили сигнали за нарушавания на Гешев. Комисията поиска копия от министъра, но до момента те не са изпратени от Министерството на правораздаването, твърди КПКОНПИ в известие на уеб страницата си в понеделник. Затова до Йорданова е била изпратена покана за явяване утре " за изясняване на обстоятелствата по направените от нея изказвания в медиите ".

Утре се чака Конституционният съд да се произнесе и по въпроса може ли правосъдният министър да желае от Висшия правосъден съвет предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор. Очаква се отговорът да е " да ", след което Йорданова да внесе искане за освобождение на Гешев.

" Министерство на правосъдието ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обсега на настояванията, които се насочат. Разбира се, Министерството на правораздаването ще даде всички материали, които са разполагаем, според законовите пълномощия. Учудващо е, че чак в този момент постъпва това искане, като тези причини и сигнали в последните месеци и години са доста. Тези въпроси са в публичното пространство от много време ", оповестиха от правосъдното ведомство, откакто КПКОНПИ се самосезира в края на предишния месец.

Нарушенията на Гешев, за които приказва Надежда Йорданова, към момента не са оповестени публично поради обстоятелството, че са обект на класифицирана информация. Според нея има съответни сигнали за нарушавания на основния прокурор, които могат да са мотив за отстраняването му, а ръководещите събират още данни против него.

Не е ясно за какво КПКОНПИ се задейства чак в този момент, като и някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев съобщи, че е изготвил сигнали против Гешев, а преди този момент Янаки Стоилов внесе отчет във Висш съдебен съвет с искане за освобождението на обвинител номер едно.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР